Arnøya kuuluu kuntaan nimeltä Skjervøy Tromssan läänissä. Kunta koostuu useista saarista, jotka ovat Arnøya, Kågen, Laukøy, Uløya ja Skervøya. Skervøy on kuntakeskus, missä asuu noin 2300 ihmistä, yhteensä saarilla on asukkaita noin 3000. Tällä saarella on asukkaita noin 360, kooltaan saari on 276 km² , tänne on tiheä lauttayhteys ja matka kestää noin 30 minuuttia. Lauttaan sopivat kaikenlaiset ajoneuvot, lisäksi saarelle pääsee Tromsø- Skervøy reitillä liikennöivällä pikaveneellä (ei autoille), matkan kesto on noin kaksi tuntia. Tiestöä saarella on 75 km, kaksi kauppaa, useita majoituspaikkoja ja kaksi polttoaineen jakelupistettä.
Elinvoimaisia kyliä on neljä, Lauksletta, Arnøyhamn, Akkarvik ja Årviksanden. Muut saaren kylistä eivät ole ympäri vuoden asuttuja, ne ovat lomailukäytössä kuten saaren pohjoisrannalla sijaitseva Nord-Rekvika.


Hälytysnumerot Norja: Poliisi 112 Palokunta 110
Lääkäri 113 Myrkytyskeskus 22 59 13 00

sunnuntai 19. joulukuuta 2010

KalastusohjeitaYlemmän valokuvaparin avulla koitan näyttää miten vuorovesi täällä jyllää, alemmassa kuvassa sama paikka kesällä. Kesäkuussa laitoin vuorovedestä muutaman rivin, joten nyt tarkastelen ilmiötä kalastuksen kannalta, tosin vastuu siirtyy lukijalle.
Jos et omista onkea tai venettä niin hanki katiska ja hyödynnä vuorovettä, kun vesi on alimmillaan kävele paljaalle  pohjalle ja aseta katiska mukavaan notkoon. Lisävarusteina pitää  olla esim, harjateräksestä väännettyjä koukkuja joilla saappaalla painamalla tikataan katiska tiiviisti vasten pohjaa. Tämä siksi ettei nousu/laskuvesi virtaus veisi katiskaa kuin lastua lainehilla, virtausnopeus on tuossa rannassa on huipussaan 6-8 solmua. (Maailman nopein vuorovesivirta on muuten Norjan Salstraumeni salmessa Bodön lähellä jossa se yltää jopa 20 solmuun.) Sitten alkaa odotus 6h niin vesi on ylhäällä ja saman verran aikaa lisää niin se on laskenut. Varusteiksi otetaan kottikärryt ja ämpäri ja kävellään katiskan viereen tuo ämpäri siksi, että sillä voi vähentää katiskasta kaloja sen verran, että sen jaksaa nostaa kyytiin, lisäksi siihen kerätään paluumatkalla hieman simpukoita antamaan soppaan makua ;))


13 kommenttia:

Dejemonos sorprender kirjoitti...

Very interesting.. i really like fishing..

Seppo Salminen kirjoitti...

Täälläkin Turun saaristossa on periaatteessa vuorovesi, mutta sitä ei oikein pysty mittaamaan.. :)

20 solmua on aivan hirmuinen vauhti. Hankala soutaa vastavirtaan..

On sulla tosi hienot ja erikoiset maisemat!

Berit kirjoitti...

Vakre bilder Ari.
Ha ei fin førjulsuke:)

Unknown kirjoitti...

You live in a very beautiful place. Great photos.

Manteli kirjoitti...

Onpas suuri vaihtelu veden korkeudella, tällaisen maakravun olisi mielenkiintoista seurata tapahtumaa ja kalansaaliskin niin mahtava.
Rauhallista jouluviikkoa sinulle!

Unknown kirjoitti...

Very beautiful!
Greetings Andrzej.

Irel kirjoitti...

Great pictures, it is nice to take a look in Norway.
Wish you a merry Christmas with your favorite people around you :)

will-Art kirjoitti...

Kauniita maisemia. Brilliant ampui.

Arnoya Ari kirjoitti...

I salute and thank everyone equally:)

Seppo ja Manteli nyt en tiedä mitä sanoisin, tuo katiska on mielikuvitusta ja odotin täyttä naurun purskahdusta kaikilta lukijoilta;) Kävin Kikin leikittelyä blogissa ja klikkasin auki kunnon hohotuksen http://www.laughingalltheway.tk/ ja se tarttui myös minuun. Tuo vuorovesi-ilmiö on aivan totta täällä, mutta Saltstraumen on uskomaton voimaltaan. http://www.youtube.com/watch?v=QifgPL--pG8&feature=fvw

Unknown kirjoitti...

Flotte naturbilder. Ønsker deg og dine en riktig god jul:-)

Avletto kirjoitti...

Eipä oo tullu katiskaa pidettyä,hehe. Mutta varmaan hyvä keino olisi tuo perinteinen hollantilainen. Siellä ne kuulemma ja muistelen tv-sarjassa nähneeni, käyttävät hevosen kalloa.
Laskuveden aikaan kallonsuojiin uineet ankeriaat tai nahkiaiset en nyt ihan varmaksi muista kummatko, on helppo kerätä.
Lasten kanssa aikoinaan,Norjaan muutettuamme, keräsimme innokkaasti rantataskurapuja ja elaskoja ja muuta mielenkiintoista laskuveden aikaan.
Merellä vuorovesivirtaus on oikeasti otettava huomioon, varsinkin Ruijassa. Aika tarkkaa touhua ja yllättää äkkinäisen.
Kiitokset blogistasi, mielenkiintoisista Arnøy tuokioista (Sanallisista ja kuvallisista). Arnøy on aiemmin ollut se saari, joka ohitetaan matkalla pohjoiseen.

LR Photography kirjoitti...

This is an amazing shot I really like it!

LE CHEMIN DES GRANDS JARDINS kirjoitti...

Certes, c'est un paradis pour les pêcheurs, mais aussi pour ceux qui, comme moi, ne le sont pas. La vie, dans ces paysages, se mérite car elle ne doit pas être facile. Si j'en avais les moyens, je ferais bien le voyage par chez toi, histoire d'y rester quelques temps. Bien amicalement.

Roger