Arnøya kuuluu kuntaan nimeltä Skjervøy Tromssan läänissä. Kunta koostuu useista saarista, jotka ovat Arnøya, Kågen, Laukøy, Uløya ja Skervøya. Skervøy on kuntakeskus, missä asuu noin 2300 ihmistä, yhteensä saarilla on asukkaita noin 3000. Tällä saarella on asukkaita noin 360, kooltaan saari on 276 km² , tänne on tiheä lauttayhteys ja matka kestää noin 30 minuuttia. Lauttaan sopivat kaikenlaiset ajoneuvot, lisäksi saarelle pääsee Tromsø- Skervøy reitillä liikennöivällä pikaveneellä (ei autoille), matkan kesto on noin kaksi tuntia. Tiestöä saarella on 75 km, kaksi kauppaa, useita majoituspaikkoja ja kaksi polttoaineen jakelupistettä.
Elinvoimaisia kyliä on neljä, Lauksletta, Arnøyhamn, Akkarvik ja Årviksanden. Muut saaren kylistä eivät ole ympäri vuoden asuttuja, ne ovat lomailukäytössä kuten saaren pohjoisrannalla sijaitseva Nord-Rekvika.


Hälytysnumerot Norja: Poliisi 112 Palokunta 110
Lääkäri 113 Myrkytyskeskus 22 59 13 00

tiistai 14. joulukuuta 2010

Ensiapu


Lämpötila 0° huomiseksi luvattu + 4°
Olin hetken hukassa tavallinen terveyskeskus käynti muuttui äkkilähdöksi Tromsaan, lääkäri ei ollut aivan varma mikä jalassani oli vikana ja lähetti minut taksilla tarkempiin tutkimuksiin. Niin sitten lähdettiin, matkaa oli 260 km joten siinä oli aikaa ihmetellä maailman menoa neljä tuntia. Näissä maisemissa tuo sairaskuljetus menee näin, jos on tosihätä tulee helikopteri ja vie suoraan Tromsan yliopistollisen sairaalaan, jos tarvitset vain pikaista lääkäriapua menet terveyskeskukseen taksi/lautta mutta jos ei lautta aikataulu osu kohdalleen niin silloin tulee ambulanssivene.
Nyt on sitten pakko hieman vertailla Suomen ja Norjan ensiapuosastoja, huomioitavaa on kuitenkin, että kotimainen versio tapahtui päivällä ja täkäläinen iltapäivällä.
Norja: Saavuin osastolle joka näytti samalta kuin Suomessa, vuoteita ja verhotankoja niiden ympärillä, poikkeus oli se ettei kukaan vetänyt verhoja eteen. Siellä oli potilaita jopa tiputuksessa odottamassa vuoroaan kuitenkin omaiset sekä naapurivuoteen potilaat viettivät aikaa yhdessä ! Minä konkkasin yhdistettyyn tv/lastenhuone nurkkaukseen ja hetken päästä hoitaja tuli kertomaan että joutuisin odottamaan ehkä tunnin ”haluatko voileipiä ja kahvia” huuli pyöreänä vastasin kyllä. No ajallaan pääsin sitten tutkimuksiin tuli päähoitaja joka naputteli kaiken koneelle sitten lääkäri joka samalla tilasi takakäytävällä kärryineen risteilevän laborantin ottamaan verikokeen (tosi kätevää ei tarvitse jonottaa erikseen) no kaikki oli ok ja olisin pääsyt kotiin vielä samana iltana jos se olisi ollut mahdollista, taksi tai Hurtigruten, mutta en olisi pääsyt enään viimeistä etappia omalle saarelle. Joten minut majoitettiin osastolle joka on muutettu potilashotelliksi matkalla sinne otettiin vielä röntgenkuvat jalasta. Oleskelutilat tv kahviautomaatti jopa jääpalakone löytyi  ja 2 hengen huone, ensimmäinen kysymys oli kun rannekkeen kanssa menin sinne ”onko sinulla nälkä haluatko jauhelihapihvejä vai kalapullia”.

Suomi: Vastaava osasto verhot tiukasti kiinni piti maata omassa lokerossa ja odottaa kutsua eri kokeisiin, ei lupaa juoda tai syödä ennen kuin kokeet on otettu (hieman eri tilanne)...pirsana 8 tuntia nälissäni kuuntelin verhojen taakse. Oikealta kuului vanhemman naisen ääni ”kakka hätä” apu saapui ”nostakaa pyllyä laitan astian alle” hajusta päätellen homma onnistui. Meni tunti ja haju edelleen leijui ja naapuri huhuili ”autekee auttekkee” hoitaja ilmeisesti kurkkasi lokeroon ja sanoi ”rouva ottaa ihan rauhalliseti lääkäri tulee pian” hoitajien vuoro vaihtui ja uudet hoitajat tarkistivat lokerot ”herra jumala tällä rouvalla on alusastia allaan” pirsana yli kaksi tuntia selällään astian päällä, jos olisin tiennyt olisin syöttänyt sisällön hoitajille.... vasemmalla kuului olevan ostoksilla oleva rouva jota oli ottanut rinnasta, ”ei ollut mitään vikaa teidän sydämessä.... jaa no kai minä kuitenkin saan taksilipun Pielavedelle”
Oh hieman rönsyili blogi tällä kertaa, kuva on otettu tänään kello 16.00 Tromsassa pikaveneestä jolla palasin tähän kotirantaan matka-aika 2 tuntia. ;)

25 kommenttia:

Kiki kirjoitti...

No, olipahan melkoista! Hienoa, että kaikki meni hyvin!
Upeaa, että siellä ollaan inhimillisiä terveydenhuollossa. Toivottavasti leviää tännekin joskus!

Tuula kirjoitti...

Tuota potilaskuljetusta mietiskelin juuri eilen, kun olin isannan mukana sairaalalla. Tannehan tullaan sairaalakaynneille kaukaa Gudbrandsdalenistakin(monen tunnin ajomatka). Aikaisemmin kuljetettiin tavallisilla takseilla. Nyt sai mummot kyytia hienolla minibussilla. Sairaala tekee yhteistyota kuljetusfirman kanssa ja laakariaikoja annetaan silleen, etta mahdollisimman moni saa matkustaa yhdessa naille kaukaisimmille paikoille.

Kuinka kauas teilla joutuvat lahtemaan synnyttamaan? Siina kun voi joskus tulla kiirekin.

Manteli kirjoitti...

Kylläpä on pitkä matka lasareettiin, onneksi kuljetukset pelaavat. Siellä Norjassa potilaita kohdellaan paljon inhimillisemmin, täällä ei ole puhettakaan mistään syömisestä, vaikka kuinka pitkään istuskelisi/makaisi odottamassa lääkärin tutkimusta.

Ainakin täällä Virroilla olen kiinnittänyt huomiota henkilökunnan ilmeettömyyteen, aivan kuin seinillä olisi kieltotauluja: Hymyileminen kielletty!!! Viimeksi perjantaina asioin terveyskeskuksessa ja olin tekemisissä vastaanottoapulaisen ja kahden polin hoitajan kanssa. Hymyilen aina itse asioidessani, mutta nämä terveyskeskuksen tädit olivat naama peruslukemilla ja yksi suorastaan kurtisteli kulmiaan, teki mieli toivottaa iloista päivän jatkoa ja joulumieltä:)

Yksi asia on kyllä parantunut huomattavasti: ennen sai pahimmassa tapauksessa vartoilla 7 tuntia lääkäriin pääsyä, mutta nyt vain soitetaan polille ja selitetään vähän vaivaa ja kas, aika tipahtaa kuin apteekin hyllyltä. Jos on vähäpätöinen vaiva, esim. virtsatietulehdus niinkuin minulla oli, ei tarvitse mennä lääkärin puheille, vaan hoitaja hakee reseptin.
No, tämäkin turina vähän rönsyili.
Pakkasta oli enemmän kuin tarpeeksi tänäkin aamuna, -27 astetta ja kuumavesijohto oli jämähtänyt keittiössä jäähän:(

Jael kirjoitti...

Olipa pitkä matka sairaalaan! Ja kuulosti aika hyvältä tuo norjalainen hoito suomalaiseen verrattuna. Kun asuin vuoden pohjoisessa Israelissa,mikään sairaala ei ollut kovin lähellä,ja joitakin lääketieteellisiä tutkimuksia varten jouduin matkustamaan puolitoista tuntia Haifaan asti,mutta tuohon matkaasi verrattuna se oli piece of cake. Itselleni on aika tärkeää,että terveyspalvelut ovat siedettävän matkan päässä,mutta sen edellytyksenä kai on ,että asuu suuressa kaupungissa eikä periferiassa. Toivottavasti jalkasi on jo kunnossa...

Onerva kirjoitti...

Jopas oli matka! Onneksi sentään norjalainen terveydenhuolto kuulostaa olevan hyvällä tolalla!

Kiitos kirjavinkeistä. Otan ne työn alle keväämmällä, kun kouluhommat hellittää. :)

Tiitsa kirjoitti...

No, jo olet reissun tehnyt. Ilmankos miestä ei ole näkynyt. Onko nyt kaikki kunnossa???

Valo ki kirjoitti...

Aika maratonmatka lääkäriin, huh huh. Onneksi jalassa ei ollut mitään vaarallista vaivaa. Hoitajan tulisi rutiineidensa keskellä ajatella, että potilaalle kokemus on aina uniikki. Kaikki jää niin helposti mieleen, hyvä kuin pahakin, kipeänä ja huolissaan ollessa kaikki kertaantuu. Ei saisi niin leipääntyä työhönsä, ettei näe ihmistä itseään.Vähällä vaivalla, uhraamatta sen enempää aikaa, voi saada potilaan hoitokokemuksesta myönteisemmän.

Anja kirjoitti...

No olipas se reissu! Huh!

Hienolta näyttää Tromssa kaamosvaloissa! :)

Katja kirjoitti...

Voi minkä matkan olet tehnyt lääkäriin!
Onko kaikki nyt kuitenkin hyvin?
Pielavedestä puheenollen...mistäpäin olet lähtöisin?

Avletto kirjoitti...

Minäkin kiinnitin huomioni Pielaveteen. Olenhan sieltä kotoisin. Oliskohan ollu kyseessä KYS.
Samanlaisia kokemuksia Norjan sairaaloista, Homma on toiminut viimeisen päälle, vaikka tilanahtaus on täälläkin vaivannut.
On muuten oikein kunnon talvelta tuoksuva tunnelma sinun kuvassa.

Lígia Guerra kirjoitti...

Jeg elsker å motta besøk og søte kommentarer ... Enda bedre er å besøke bloggen din, full av skjønnhet og poesi. En klem, Ligia

VALKYRIEN kirjoitti...

Et nydelig nattbilde dette!

KooTee kirjoitti...

Kiitos linkityksestä. Jylhiä kuvia ja komeita maisemia. Mikäpä niitä on kuvaillessa. Minä yritän vastapainoksi laitta sekalaista kuvasatoa täältä Keskiuusimaalta ja pääkaupunkiseudulta.

Arnoya Ari kirjoitti...

Katja, kiitos olen Turkulainen, Tamperelainen ja Savossakin asunut.

Avletto, arvasit oikein.

Ligia Guerra, obrigado por postar e calor à sua vida.

Valkyrien, takk for postering og varme til livet ditt.

KooTee, kiitos on mukava näin netikautta päästä muihin maisemiin.

Rva Ruusunen kirjoitti...

Oh my, mieletöntä! Tuollaista palvelua toivosi omalle kohdalleen ihan Suomessakin. Hieno kuitenkin kuulla, että kaikki sujui hyvin ja että ihmiset olivat noin ystävällisiä.

Unknown kirjoitti...

Interesting post and photo.Greetings Andrzej.

mimmi kirjoitti...

Det var en väldig tur för dig :) och du fick uppleva mycket såg jag :)och en fin bild fick du till också :)

Pipsa-Pippuri kirjoitti...

Norjalla on varaa järjestää kunnon palvelut ja hoito sekä asialliset palkat hoitajille, täällä mennään varmaan alaspäin koko ajan. Itseänikin on aina ottanut päähän monessa paikassa jonottaminen: ensin ilmoittaudutaan, sitten vartotaan lekuria, se määrää röntgeniin, odotellaan sinne melkoinen tovi, sitten mennään labraan, taas odotellaan, sen jälkeen joko laitetaan kotiin ja sanotaan, että tilatkaa uusi aika tuloksia varten - ja taas odotellaan.

Pipsa-Pippuri kirjoitti...

Ja vielä piti älähtämäni, että ihanko sinulle tuputettiin ilmaiseksi kahvia, pullaa, pihviä, kalaa - ei pidä paikkaansa, juksaat.

Arnoya Ari kirjoitti...

Rva R, kiitos vierailusta ja kommentista.

Andrzej,dziękujemy za wizytę i komentarz.

Mimmi, tack för ditt besök och kommentar.

Pipsa, kyllä se niin oli ja unohdin sanoa ettei "potilashotellin" kahviautomaatissa ollut edes rahareikää ja mehuja oli tarjolla joka sorttia samaisessa oleskelutilassa.

Satu kirjoitti...

Huh! Aikamoinen matka lääkärille... Mutta kiva kuulla että jalassa ei kuitenkaan mitään vakavampaa! Meillä (siis minulla ja miehelläni) on kyllä tosi hyviä kokemuksia Norjan terveydenhuollosta ainakin hätätapauksissa, mieheni oli potilaana Lillehammerissa loppukesästä. Yksikin aamu hoitajat pahoittelivat kun aamiainen oli myöhässä; "we're making you english breakfast so that's why it's little late, we're very sorry". Mitä?? :)

Arnoya Ari kirjoitti...

Satu, kiitos on aina mukava kokea jotain positiivista, nostan hattua täkäläiselle terveydenhoito systeemille.

Pekka Aalto kirjoitti...

Hienoa, että terveydenhuolto toimii Norjassa. Hienoa, että jalkasi on tervehtynyt.

Suomen terveydenhuollosta ei itsellä ole pahaa sanottavaa. Kotkassa suuri osa lääkäreistä on Virosta tai Venäjältä. Joskus saattaa pientä kielivaikeutta olla. Lääkärien vähyys johtuu siitä, että valtio on aikanaan säästänyt koulutuspaikoista. Veikkaan, että Venäjä ei kauaa kouluta meille ilmaiseksi lääkäreitä.

Arnoya Ari kirjoitti...

No hei kaikki ja kiitoksia mielenkiinosta, tässä hieman vastuksia kysymyksiin. Skjervøyn terveyskeskuksessa (30min lautta on vuodeosastot +++) synnytys onnistuu siellä tai kätilö tulee saarelle. Äkillisessä synnytyksessä apua löytyy myös saarelta, täällä ollaan oltu omatoimisia vuosisatoja. Sydänkohtauksen varalta joka puolelle saarta on koulutettu 8 henkilöä jotka osaavat käyttää defibrillaattoria joita on yksi saarella.
Hoitohenkilökunnan hymy oli reissullani luokkaa 10+ kuulen vieläkin laborantin naurun kun kiitin ja sanoin ole hyvä kun näyteputket olivat täynnä. Omaa filosofiaani on ettei hymyä vastaan ole mitään aseita, se tarttuu väkisin.
Ai meikäläisen kunto se on ok, tähän vuosimalliin vain alkaa tulla tyyppivikoja. )

Nimetön kirjoitti...

oppineet paljon