Arnøya kuuluu kuntaan nimeltä Skjervøy Tromssan läänissä. Kunta koostuu useista saarista, jotka ovat Arnøya, Kågen, Laukøy, Uløya ja Skervøya. Skervøy on kuntakeskus, missä asuu noin 2300 ihmistä, yhteensä saarilla on asukkaita noin 3000. Tällä saarella on asukkaita noin 360, kooltaan saari on 276 km² , tänne on tiheä lauttayhteys ja matka kestää noin 30 minuuttia. Lauttaan sopivat kaikenlaiset ajoneuvot, lisäksi saarelle pääsee Tromsø- Skervøy reitillä liikennöivällä pikaveneellä (ei autoille), matkan kesto on noin kaksi tuntia. Tiestöä saarella on 75 km, kaksi kauppaa, useita majoituspaikkoja ja kaksi polttoaineen jakelupistettä.
Elinvoimaisia kyliä on neljä, Lauksletta, Arnøyhamn, Akkarvik ja Årviksanden. Muut saaren kylistä eivät ole ympäri vuoden asuttuja, ne ovat lomailukäytössä kuten saaren pohjoisrannalla sijaitseva Nord-Rekvika.


Hälytysnumerot Norja: Poliisi 112 Palokunta 110
Lääkäri 113 Myrkytyskeskus 22 59 13 00

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Raparperitaide

Älkää pelästykö, vielä ei ruska ole edes lähimaillakaan, yötöntä yötäkin on vielä viikko jäljellä.

Juhannusaikaan äiti kertoi minulle, että raparperinlehdistä on mahdollista tehdä hienoja valuja. Kuperia, koveria ja vaikka pihalaattoja. Vasta nyt ehdin paneutua asiaan ja tässä ensimmäiset laattakokeiluni sekä työvaiheet koveran tekemiseksi.

Kovera on juuri "uunissa", ajattelin kuitenkin hosua ja kertoa myös muille mitä teen, ennen kuin raparperilehdet teidän pihoissanne lakastuvat, sikäli mikäli joku sattuu innostumaan aiheesta.

Nuo kaksi ensimmäistä tein seuraavasti:
Laitoin nurmikolle levitetyn jätesäkin päälle isoja raparperinlehtiä (tikkuaski). Sotkin valmisbetonia/laastia (lisää vain vesi) melko paksun seoksen, joka ei valu lehden alle, mutta täyttää kaikki kolot. Saatuani lehden päälle noin pari senttiä "kuraa", lisäsin lehden kokoisen palan kanaverkkoa, jonka peitin vielä sentin kerroksella "kuraa".

Kanaverkko on hieman liian harvaa, kannatta ostaa tiheämpää verkkoa jos haluat tukevan lopputuloksen. Annoin valujen kuivua (kostutin kuitenkin) neljä päivää ennen kääntämistä, jonka jälkeen annoin niiden tuuleentua viikon, että lehti kuivuisi ja se olisi helppo poistaa. Lopuksi nakersin pihdeillä ylimääräiset pois saadakseni lehden reunat esiin ja tänään sitten tuhrin "valut" väreillä, joita löysin.

Jos haluat tehdä esimerkiksi hedelmävadin pöydälle, niin tee hiekasta kumpu ja laita lehti sen päälle, lisää "kuraa" tasaisesti ja verkota.

Työn iloa;)Huomasin hämähäkin saalistavan varjoaan samaan aikaan kun värjäsin näitä lehtiä tänään terassilla. Tarkempi kuvakulma paljasti totuuden, itikkapyörykät ovat nyt inn.


10 kommenttia:

Kirsti kirjoitti...

No vau, ompa kommeita laattoja. Minun sisko on tehny lintujen juoma astiaksi tämmösiä :)

Sirpa kirjoitti...

Tosi hienot laatat teitkin ja miten kauniisti vielä maalasitkin ne.
Kiinnostaisi kyllä kokeilla.
Kiitos tarkoista ohjeista.

Tiitsa ( Tuula Laakso) kirjoitti...

Tosi hienoja lehtiä, sait kyllä mahtavasti esiin nuo kaikki koloset lehdestä. En ole vielä kokeillut mutta mielessä on ollut, joten kiitos hyvistä vinkeistä ja maalaus kyllä näköjään kannattaa... ainakin kun sen osaa noin hienosti.
Töissä(silloin joskus)joku ohjaajista teetti juuri niitä koveria raparperinlehtiä lintujen kylpyastioiksi, mutta ei niissä nuo poimut ja rypyt näkyneet noin hienosti.

JPK kirjoitti...

Sinulla kyllä totisesti luovuutta riittää. Milloin valokuvaajana tai lyhytelokuvan tekijänä, milloin kirjailijana tai nyt luovana savenvalajana. Upeita ovat! Ja itikkapyörykät on varsin mullistava keksintö :)

Gunnar Hustad kirjoitti...

Flott bildeserie!

Sussi kirjoitti...

Raparperilaatat ovat kauniita missä vain.

Joskus kun ehtisin itsekin kokeilemaan...

Irja kirjoitti...

Kauniita tuli näistä raparperilehdistä ja kiitoksia ohjeestasi.. hämähäkkikin oli hieno mutta niin ällöttävä:)

seita kirjoitti...

Taidokkaasti tehtyjä lehtiä. Pitää olla huolellinen että saa nuo lehtiruodot noin hyvin esiin.

Anita kirjoitti...

uff spider!!!!!!!!!!!!

Good hoots i may say!!

Big hug to you!!xxxx

Arnoya Ari kirjoitti...

Thank you a lot of comments.
Kiitos paljon kommenteista.