Arnøya kuuluu kuntaan nimeltä Skjervøy Tromssan läänissä. Kunta koostuu useista saarista, jotka ovat Arnøya, Kågen, Laukøy, Uløya ja Skervøya. Skervøy on kuntakeskus, missä asuu noin 2300 ihmistä, yhteensä saarilla on asukkaita noin 3000. Tällä saarella on asukkaita noin 360, kooltaan saari on 276 km² , tänne on tiheä lauttayhteys ja matka kestää noin 30 minuuttia. Lauttaan sopivat kaikenlaiset ajoneuvot, lisäksi saarelle pääsee Tromsø- Skervøy reitillä liikennöivällä pikaveneellä (ei autoille), matkan kesto on noin kaksi tuntia. Tiestöä saarella on 75 km, kaksi kauppaa, useita majoituspaikkoja ja kaksi polttoaineen jakelupistettä.
Elinvoimaisia kyliä on neljä, Lauksletta, Arnøyhamn, Akkarvik ja Årviksanden. Muut saaren kylistä eivät ole ympäri vuoden asuttuja, ne ovat lomailukäytössä kuten saaren pohjoisrannalla sijaitseva Nord-Rekvika.


Hälytysnumerot Norja: Poliisi 112 Palokunta 110
Lääkäri 113 Myrkytyskeskus 22 59 13 00

maanantai 3. tammikuuta 2011

Lumivyöryvaara


Lämpötila -4° ja lumentulo lakkasi.
Jouluviikolla satoi lähes päivittäin vettä, hanki tiivistyi/kostui erittäin paljon, sitten mentiin hieman miinukselle ja tuli kantohanki.
Nyt vuodenvaihteessa on tullut reilusti kevyttä puuterilunta (40-50cm) joka aiheuttaa suuren lumivyöryvaaran. Lääniin on asetettu hälytystilaksi 4 asteikolla joka on 1-5 välillä, tämän saaren kylien väliset tieyhteydet ja koulu on suljettu. 
Nuo varoitukset on otettava tosissaan, viime vuonna Norjan lumivyöryissä kuoli 9 henkilöä. Yksittäisistä vyöryistä tuhoisin tapahtui 1986 Vassadalen/Storeballak sotaharjoituksen yhteydessä silloin 16 henkilöä menehtyi. Synkin päivä oli 7 maaliskuuta 1956 jolloin eri vyöryissä menehtyi 21 henkilöä, kaikkiaan vyöryissä on 150 vuoden aikana menehtynyt noin 1500 henkilöä.
Ylin kuva on otettu tänään, alemman kuvan vasemmasta laidasta saa käsityksen kuinka pieniä talot ovat jyrkän ja lumisen vuoren juurella.

21 kommenttia:

sari kirjoitti...

no olehan varovainen siellä lumipaljoudessa!

Kenneth Larsson kirjoitti...

Very nice picture and blog as well. Have a nice evening!

Greetings!

Kiki kirjoitti...

Meilläkin puut näyttävät tuolta, mutta kalliot eivät, todellakaan ;)

On se komea kuva komeasta kalliosta! Minä tykkään kuvailla pikkuruisia kallioitakin, mutta ei niitä kukaan muu viitti kattella kuin minä, toisin kuin näitä mahtavia ilmestyksiä.

pietrzyk kirjoitti...

Very beautiful pictures.Greetings Andrzej.

Seppo Salminen kirjoitti...

Kaunis valo hurjalla jyrkänteellä.

Ylhäällä on lunta, joka näyttää voivan herkästi pudota talojen päälle.

Täälläkin ovat kalliot paljon pienenpiä. ;)

Eko kirjoitti...

Kauniita kuvia... Mahtavat törmät hienoissa valoissa...
Kyllä se tuolta lähtee vyöry melkoisella voimalla...
Ja lunta...! Meillä vain vähän n.15-20 cm. Ei voi sanoa muuksi kuin kuuraksi...
Ei ainakaan toistaseksi ole pelkoa lumivyöryistä.. Aikasempina talvina on sattunut Rukalla jopa onnettomuuksia vyöryjen yllättäessä...!

Bare bilder - Pictures only kirjoitti...

Flotte fjell Ari, men utrolig bratte.
Ha ei fin uke:)
Berit.

Manteli kirjoitti...

Vuorijättiläinen näyttää samaan aikaan kauniilta sekä pelottavalta, toivottavasti et lähde kiipeilemään sinne. Talot näyttävät tulitikkuaskeilta vuoren juurella.

Tiitsa kirjoitti...

Huh, mikä jättiläinen. Ei yhtään tekisi mieli asua tuossa juurella olevassa talossa.
Upea se kuitenkin on, vaikuttava jo kuvassa mitä sitten onkaan luonnossa.
Saitte sitten viimein luntakin, toivottavasti ei kuitenkaan niitä vyöryjä synny.
Luonnonvoimien edessä ei auta juuri isotella.

Tommy Andre Nekkoy kirjoitti...

Slik natur har vi ikke på østlandet - Må kanskje vurdere å ta en tur nordover ? Well done

Ellada kirjoitti...

Hello Ari. I love your pictures. Bravo.

Yaelian kirjoitti...

Upeita kuvia! Toivottavasti lumivyöryjä ei tule,eikä henkilövahinkoja.Lumivyöryjä en ole koskaan nähnyt,mutta maavyöryjä (ja sen seurauksia)näin asuessani Venezuelassa.

Dejemonos sorprender kirjoitti...

Hi, beautiful pictures.. Light in the second are wonderful!

Satu kirjoitti...

Lähetä tännekin hieman sitä lunta, meillä edelleen maa paistaa ruskeana niiden hiihtolatujen alla jotka ollaan saatu auki. Teillä on tosiaan jyrkät vuoret, toivottavasti kinokset pysyvät paikoillaan vuorilla!

irma kirjoitti...

Norjassa näitä kivimöykkyjä riittää. Kyllä ihminen on pieni tuossa maisemassa. Komeilla maisemilla on varjopuolensakin, kuten lumivyöryt. Teiden rakentaminenkaan ei ole sieltä helpoimmasta päästä...

Ari kirjoitti...

Kiitos, Tack, Dziękuję, Takk, Je vous remercie, Gracias,

Tommy, hva du ikke skamme seg for å ikke ha vært i nord, velkommen;)

Avletto kirjoitti...

Teillä on sitten vieläkin jyrkemät ja vieläkin korkeammat suoraan merestä nousevat vuoret. Täällä ei yli 1000 metrin huippuja ole. Olemme niitä Tromsin läänin vuoria kateellisena ohikulkiessa aina ihailleet.
Toisaalta me olemme säästyneet lumivyöryiltä. Lofooteilla niitä jo aika usein esiintyy.

Valokin värsyjä kirjoitti...

Kovin ovat pieniä ja orpoja lilliputti taloja. Huh! massiivinen on vieruskaveri, tuo kun alkaa rävistelemään lunta yltään niin johan.

Ari kirjoitti...

Avletto, kiitos Lofootien mallisia vuoria täältä ei valitettavasti löydy muuten olen tyytyväinen saaren ulkonäköön 1000 metrisiä löytyy kolme.

Valokki, kiitos pieniä ollaan.

Pekka Aalto kirjoitti...

On ne kyllä houkuttelevan näköisiä vuoria. Ymmärtää hyvin, että kun sinne kasautuu lunta ja se lähtee liikkeelle, niin ei parane olla tiellä.

Adrian LaRoque kirjoitti...

Oh...my! This place seem to be very isolated, this photo is gorgeous, the sense of perspective too!