Arnøya kuuluu kuntaan nimeltä Skjervøy Tromssan läänissä. Kunta koostuu useista saarista, jotka ovat Arnøya, Kågen, Laukøy, Uløya ja Skervøya. Skervøy on kuntakeskus, missä asuu noin 2300 ihmistä, yhteensä saarilla on asukkaita noin 3000. Tällä saarella on asukkaita noin 360, kooltaan saari on 276 km² , tänne on tiheä lauttayhteys ja matka kestää noin 30 minuuttia. Lauttaan sopivat kaikenlaiset ajoneuvot, lisäksi saarelle pääsee Tromsø- Skervøy reitillä liikennöivällä pikaveneellä (ei autoille), matkan kesto on noin kaksi tuntia. Tiestöä saarella on 75 km, kaksi kauppaa, useita majoituspaikkoja ja kaksi polttoaineen jakelupistettä.
Elinvoimaisia kyliä on neljä, Lauksletta, Arnøyhamn, Akkarvik ja Årviksanden. Muut saaren kylistä eivät ole ympäri vuoden asuttuja, ne ovat lomailukäytössä kuten saaren pohjoisrannalla sijaitseva Nord-Rekvika.


Hälytysnumerot Norja: Poliisi 112 Palokunta 110
Lääkäri 113 Myrkytyskeskus 22 59 13 00

keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Unique and creative kitchen project, Ainutlaatuinen ja luova keittiöprojekti.


Käsipaperilla tapetointi, pahvista kivilaatat  ja kuparipannusta lamppu ym.
Yhdistin vanhojen keittiökaapistojen kanssa Ikean Metod-, Olofstorp-, Råskog- ja Botkyr-kalusteita.

Tapetointi käsipaperilla:  Vanhojen kalusteiden alta paljastui levyseinää, muut pinnat olivat kuviotapettia. Tasoittaminen, vanhan tapetin pois repiminen tai uudelleen levytys tuntui työläältä. Tekniikka: sivele seinäliimaa suoraan seinään, aseta revitty paperi päälle (ei yhtään suoraa reunaa) rypytä paperia penselillä ja sivele liima samalla päälle. Katto/ikkunalistat jätin asentamatta uudelleen, saumasin vain paperilla raot piiloon. Tuloksena oli minulle riittävän laatuinen "seinärappaus", mihin pohjan epätasaisuus sopivasti hävisi. Maalauksen jälkeen tarkista mikäli jokin kolo on liian huomiota herättävä, silloin ei muuta kuin lisää "rappausta". Tarvikemenekki on noin 2 rullaa käsipaperia á 100 m ja 5 l seinäliimaa ja  3 l maalia


Pahvista kiviseinä:
Pakkausahvista leikkasin kivilaatat ja kiinnitin ne liimamassalla seinään, päälle rypytin jälleen paperia. Kuvioinnin värivalinnan tein kuparipannun sävyjen mukaan.
Pannu kuumana
Kuparipannuvarjostin: Leikkasin pannusta pohjan pois, CD- levy on vain heijastin ja se ei yksinään kestä pannun painoa vaan vaatii aluslevyn. Sen ja lähes kaikki muut osat sain sain sopivasti vanhasta seinälampusta. Narusta tehdyn reunuksen värittämisessä käytetyn messinkivärin patinoin.
Botkyrka-tarjoiluvaunun kannen käänsin ympäri kaukaloksi, ajattelin mahdollisen roiskeveden ja kahvinporojen pysyvän hyvin kurissa ja siivottavissa. Lisäksi poistin siitä myös työntökahvan säästääkseni tilaa, vaunun muu käyttötarkoitus selviää kuvista.

Tuossa ikkunaseinän alla olevassa kaapistossa on molemmanpuoleiset ovet ja laatikko tietenkin aukeaa puolelta toiselle (paino 29 kg). Jos samaa mallia saisi säänkestävänä, ostaisin myös terassikäyttöön (minulle provikat vinkistä?). No, tosiasia miksi päädyin kyseiseen malliin oli tilan käyttö, normikaapisto olisi ollut 63 cm syvä, nyt vain 40 cm, eli paljon lisää vapaata lattiapintalaa.

Olen toivoton hamsteri, ainakin mitä tulee erilaisten romujen keräämiseen.
Miksi raijata esim. vanha ruostunut uuninluukku ja harava sisälle.

Viekää tuhkatkin pesästä

No tauluahan niistä tulee, ikkunan pallukat ovat lasisia verkon kohoja ja ikkunan yläpuolella on vanhoja verkon painoja. 

Ilmaventtiiliä hieman värjäsin niitä myötäillen, ajattelin kyllä tehdä myös täyden kopion (nyt ei jaksa).
"Ikkunaverhoinin " kuuluu myös ruostuneita kettingin pätkiä, täytyy vain löytää vahvempi verhotanko.
(hmm...heinäseiväs?)


"Kiviseinälle" puolestaan alan ripustamaan uusia löytöjä, pari tekemääni päätä ovat vain käymässä seinällä.

Nyt joku saattaa ihmetellä missä on astiankuivauskaappi. 
Höh, tällaisessa yhden hengen taloudessa riittää hyvin kaksi erillistä kuivaustelinettä ja vanha keksintö nimeltä astiankuivauspyyhe on loistava. Kaikki seinäyläkaapit ovat käytössä vain kun vieraiden määrä ylittää normaalin käyttöastiamaksimin.


Loppuyhteen veto: Tämä oli ensimmäinen Ikea-keittiö, jonka olen kasannut eikä mitään puuttunut. Metod-kaapit, laatikostot ja ovet ovat tukevia ja toimivat sulavasti. Suunnittelija Marcus Arvosen Olofstorp-säilytyskalusteet yllättivät laadullaan (eivät ole varsinaisesti keittiökalusteita) kunhan yhdistelin surutta.

Ostamaani tilpehööriin olen tyytyväinen, lisäksi ostin lattialaminaatin ja liesituulettimen myös Ikeasta.

Miinukset: Råskog-seinäkaapit eivät olleet laadullisesti aivan sitä mitä odotin, seinäkiinnitykselle ei ole peittolevyjä. Lisäksi koottua kaappia asennusvaiheessa väärin nostettaessa saattavat "lomitetut" liitokset aueta.

Suurin miinus tulee siitä kun Ikea ei toimita tavaroita esim. saarelle jonne on vain lauttayhteys.
Jouduin tilaamaan tavarat mantereen puolelle ja itse järjestämään jatkokuljetuksen. Pitkän rahtitavaran kuljetuskustannukset ovat jo valmiiksi korkeat. Naapuri tilasi ikkunat tanskasta 2 kollia ja sai ne kotirappusille, minulla oli myös 2 kollia, mutta pitkänä (ei sovi normi lavalle) ja lopullinen hinta oli 300% enemmän. Noh, onneksi en asu Karhusaarella, soutelisin vieläkin;) 

Tavallisen jääkaapin upotus normaali kaapistoon: Tärkeää: tämä ei ole mikään virallinen ohje, eikä suositeltavaa!

Jos kaapista jäi ylimääräisiä hyllyjä, niin aseta niitä vahvikkeeksi pohjalle.

Leikkaa kaapin taustalevyyn jääkaapinkorkuinen aukko ja vedä kaappia ulos seinästä sen verran, että jääkaappi sopi hyvin sisään koskematta kuitenkaan taustaseinää. Lisäksi tarkista viimeistään nyt, että saranoille on tilaa/asenna ovi paikalleen tai että saat oven kliklak-saranat kiinni.

Kun kytket jääkaapin päälle, laita alin mahdollinen tehoasetus. Riippuen jääkaapista, nyt voi tulla ongelmia ilmanvaihdon kanssa ja jääkaappi voi vetää jäähän. Pyri varmistamaan ilmavin mahdollinen asennus, itse jätin sokkelin kaapin kohdalta pois, lisäksi kaappi on irti myös sivuseinästä (täytepala).

35 mm reikä tiskialtaaseen: Älä asenna tiskiallasta paikoilleen ennen kuin olet tehnyt reiän! Tilasin muun tilpehöörin lisäksi FIXA-työkalusetin, johon kuului putkileikkuri ja rei'itin. 

Itse etenin näin: laitoin altaan alasuin, laitoin palikan alle ja kohdensin/keskitin asennettavan vesihanan vastakappaleella reiän paikan.
Löin piikillä jäljen levyyn, jota hyödyntämällä tein ensin pienen apureiän ja sitten lopullisen 10mm reiän. Lopuksi asensin rei'ittäjän osat vastakkain paikoilleen ja väänsin räikällä, kunnes pala irtosi. Asensin myös ylivuotoputken alun paikoilleen, ennen kuin asensi altaan pöytälevyyn.

Tee-se-itse -viemärin aukaisu puutarhaletkulla:
Omakotiasujan riemuja. Vanhan keittiöni viemäri veti huonosti ja ei se keittiötä uusimalla yhtään parantunut.
Hieman sörkin ja sain sen aivan tukkoon, vuosikymmenien rasvat ja jätökset jymähtivät yhteen.

Keittiöllä on oma linja pääviemäriin ja se yhdistyy talon alla, joten huoltokaivosta en pääsyt oikean linjaan.
Löysin pienen tarkistusluukun alakerrasta, tukos alkoi sen alapuolelta.
Sain lainaksi viemärin avausjousen, mutta se oli liian jäykkä taipuakseen tarkistusluukusta ja uuteen keittiöön 
en sitä edes haaveillut tuovani. 

Mietin pitkään millä pääsisin luukusta sopuisasti sisään ja sitten keksin että, puutarhaletkuni on sopivan jäykkä ja taipuisa.
Puoli metriä upposi ja sitten tuli täysi stoppi, oli kuin vahaa olisi tökkinyt. Seuraavaksi keksin yhdistää letkun pesukoneen vesiliitäntään (oli lähin) ja veden avulla yrittää kaivautua viemärilinjasta läpi. 

Tulviva vesi tietenkin tulee luukusta ulos ja veden poisjohtamiseen virittelin varastosta löytämistäni rännin ja ikkunapellin kappaleista kourun, jolla sain johdettua tulvivan veden ulos.
Hetken luulin jo kaivautuvani Kiinaan. Tökin ja tökin hana täysillä, mustaa liejua ja erilaisia klönttejä alkoi tulvia korun täydeltä. Vihdoin, 3 tunnin jälkeen, sain koko 5 metrin linjan auki.

Olohuoneen puolella minulla on myös yksi viritys.
Poistin vanhasta putkiradiosta kaiuttimen ja laitoin
tilalle Pinell supersoundin, hyvin soi ja vieraat ihmettelevät.

Kitsch, retro ja nykyaika yhdessä.


Nyt tiedätte, missä olen lymyillyt, pari kuvaa olen kuitenkin ottanut ympäröivästä maailmasta.
Jokin pienvene puksutti tuossa välikössä.

MSC Splendida


21 kommenttia:

Tuula Laakso kirjoitti...

Olet sinä kyllä melkoinen "Pelle Peloton", mikään ei tunnu olevan mahdotonta. Kaiken lisäksi jälki on hienoa
Loistavia ideoita Upeaa Ari.

Sirpa kirjoitti...

Kun on ideoita, eikä peukalo ole keskellä kämmentä syntyy näin hienoa jälkeä!
Kerrassaan upea lopputulos!

Kirsti kirjoitti...

Ohoh, kuinka hieno lopputulos ja tosi viihtyisän näköstä. Ja on monia kauniita yksityiskohtia. Hyvää kesää:)

Sussi kirjoitti...

Olet kyllä oikea monitaituri! Näyttää todella hienolta!

Jael kirjoitti...

Mahtavan taitava olet:)

seita kirjoitti...

Riemastuttavia yksityiskohtia. Kerrassaan hieno keittiö siitä on tullut.
(minullakin on sinisten pullojen kokoelma ikkunalla)

anne kirjoitti...

Mahtavia ideoita ja toteutuksia.

marliska kirjoitti...

Siistiä siis hienoa!! Hyvännäköinen lopputulos. :)

JPK kirjoitti...

Komea ja ajanmukainen keittiö. Paljon persoonallisia oivalluksia!

Oh-show-tah hoi-ne-ne kirjoitti...

Jaa-ah, samoissa hommissa mutta portaikon kera
täällä Kiliwuorella.

Hienoa jälkeä - eiköhän 3 viikon jälkeen
olla tutustumassa keittiöön paikan päällä.
Vaikuttaa siltä.

Una Reinman kirjoitti...

Kyllä vain! Voi ikeaakin käyttää kun sitä stailaa vähän tai paljon niin kuin mielikuvitusrikkaat ja luovat ihmiset niin kuin sie. =D Ihanasti olet luonut uutta ympärillesi. =)))) NOstan hattuani. Meilläkin on juur remonttia jälleen kerran ja nyt märkätilat vuorossa ja eteinen. Olen kaatopaikalle viedessämme löytänyt puujätteistä kaksi valkoista kaapinovea joissa on samalla lailla tasainen reunus ja pystyraitoja keskellä kuin siun ikeakaapeissasi... Olenkohan miekin nyt vahingossa laittanut ikeaa talteen? =DDD

Pidän erityisesti tummanharmaasta astiakaapistasi jossa oli ladonovimaiset ovet. <3 Meillä sellainen ovi tehtiin vinttiin komeron oveksi ja äskettäin piti tehdä sellainen ovi puuceehen, koska sekin piti rakentaa märkätilaremontin vuoksi...


Liisa kirjoitti...

Hyvää työtä taitavalta tekijältä ! Hyvää juhannusta!

orvokki kirjoitti...

On sinulla ollut urakka, mutta osaava saa aikaseksi. Ja persoonallisuutta ei puutu.
Hyvää juhannusta sinulle, sinne aurinoiseen keskikesän yöhön.

aimarii kirjoitti...

Kun osaa, niin saa ihan mitä vaan. Upean näköistä jälkeä. Persoonallista.
Hyvää juhannusta

Liplatus kirjoitti...

Helppoa ei ole ollut, eikä halpaa Ikean saaminen keittiöön.
Kyllä kannatti nähdä vaivaa, kodikas ja persoonallinen keittiö valmistui.

Tykkään paljon noista vanhoista käyttötavaroista virittelemistäsi taideteoksista.

Mukavia kesäpäiviä!

Maelka X kirjoitti...

Keittiöstä tuli hieno :).

bloggaustesti@gmail.com kirjoitti...

Wau miten persoonallisia ja upeita ideoita! Olis mullekkin kelvannut noi "romut" :)

60luvunnahkahousut.com

Mustis kirjoitti...

Vau, tulipa hieno kyökki:) Mielikuvituksella ja luovuudella saa paljon aikaan. Toivottavasti tuo pienoiskroko oli vain lelu. Löysin ullakolta muuten ihanat koristeelliset kaakelitakan uuniluukut, tuvan takassa oli samanlaiset pienemmät mutta niitä ei löytynyt. Voi olla että laitoin ne "aarreaittaan" jossa on vanhat kiesit, tukkireki, hiilihangot, jopa separaattorin vanha puulaatikko etc, siellä sitä olisi romua, vaikka muille jakaa. Paljon olen nakannut tietysti roskiinkin.

KooTee kirjoitti...

Joo, eipä sinulla ideat lopu, Ikea on riittävän pelkistettyä joten se sopii hyvin noihin vanhoihin esineisiin.
On kiva nähdä kättesi jälkeä, kun itselläni on peukalo molemmissa käsissä keskellä kämmentä. ;(
Hyvää Juhannuksen jälkeistä elämää, tästä ne päivät taas lyhenevät.

Tuula kirjoitti...

Tuosta sinun pahvista tehdystä kiviseinästä tulee minulle mieleen vanhempieni luona Joensuussa yksi seinä. Sen maalasi sen aikainen Joensuun kaupunginteatterin lavastaja Tauno Rantaruikka, joka oli meidän perhetuttuja. Hän maalasi siihen "kiviä", jotka näyttävät ihmeen aidoilta. Siellä on muutama Taunon maalaama taulukin.

Arnoya Ari kirjoitti...

Thank you a lot of comments.
Kiitos paljon kommenteista.