Arnøya kuuluu kuntaan nimeltä Skjervøy, Tromssan läänissä. Kunta koostuu useista saarista jotka ovat Arnøya, Kågen, Laukøy, Uløya ja Skervøya joka on myös kuntakeskus missä asuu noin 2300 ihmistä, yhteensä saarilla on asukkaita noin 3000. Tällä saarella on asukkaita noin 360 kooltaan saari on 276 km2, tänne on tiheä lauttayhteys, matka kestää noin 30 min. Lauttaan sopii kaikenlaiset ajoneuvot, lisäksi saarelle pääsee Tromsø- Skervøy reitillä liikennöivällä pikaveneellä (ei autoille), matkan kesto on noin 2 tuntia. Tiestöä saarella on 75 km ja myöskin säännöllinen linja-auto-liikenne, taksi, 2 kauppaa/postia, majoitusta ja poltoaineen jakelupisteitä.
Elinvoimaisia kyliä on neljä, Lauksletta, Arnøyhamn, Akkarvik ja Årviksanden, muut saaren kylistä eivät ole ympäri vuoden asuttuja ne ovat lomailukäytössä, kuten saaren pohjoisrannalla sijaitseva Nord-Rekvika.

Hälytysnumerot Norja: Poliisi 112 Palokunta 110
Lääkäri 113 Myrkytyskeskus 22 59 13 00

tiistai 22. maaliskuuta 2011

Ruisleipä ulkosuomalaisille


Ruisleipä ulkosuomalaisille on kaivattu asia luin tuolta Johannan 
Omamaamansikka blogista hänen ruisleipä löydöstään. 
Minä leivon ne itse (nyt joku repesi) ohjeella jonka itse kokeilemalla 
kehitin käytän vääräoppisesti hiivaa, mutta leipä on hyvää
ja NOPEA valmistaa.

1 l piimää
2 ls suolaa
loraus oliiviöljyä
1kg ruisjauhoa hienoa 30% karkeaa 70% sekaisin tai vain karkeaa
1ps kuivahiivaa tai 50g tuoretta (parempi ?)

  1. Ennen aloitusta laita uuni matalimmalle lämmölle
  2. Lämmitä piimä, ei yli 40C
  3. Kippaa piimä astiaan ja sekoita sekaan hiiva, suola ja öljy (tai voi)
  4. Lisää jauho ja vaivaa käsin 10min
  5. Muotoile taikina jauhoisin käsin suoraan paperoidulle uunipellille.
  6. Sammuta uuni ja laita pelti sisään ja anna muhia ainakin tunti.
  7. Kun leipä on mukavasti halkeillut väännä uuni 200C
  8. Odota 1-1½ tuntia ja nosta leipä/leivät liinan alle.
  9. Kun leipä on jäähtynyt sulje se pussiin tiivistymään.
  10. Parasta seuraavina päivinä.
    Kuvassa olen tehnyt vain yhden lähes puolenpellin kokoisen leivän
    muotoilkaa kooltaan ja muodoltaan aivan vapaasti käyttötarkoituksen mukaan.

    Nyt kun olette nauraneet tarpeeksi miehelle joka yrittää leipoa 
    niin tässä vielä nopean vaaleanleivän ohje.
    5 dl lämmitä vettä,
    1 ps hiiva (tai aitoa)
    2tl suolaa,
    1tl sokeria
    3ls valkosipuli jauhetta (tai tuoretta murskattuna)
    2ls oreganoa (maun mukaan myös muita mausteita)
    loraus oliiviöljyä
    vehnäjauhoja tarpeeksi
    Vaivaa käsipelillä 10min peitä kelmulla ja laita kulho vesihauteeseen alle 40C nousemaan.
    Kun taikina on turvonnut tarpeeksi laita leipä uuniin joka on 275C (täysillä)
    alatasolle ja odota 10min, sammuta uuni ja siirrä leipä vielä 10min keskitasolle.
    Nauti ;) Työn iloa rohkeille testaajille.

21 kommenttia:

Eko kirjoitti...

Voi mahoton.. jo olet oikea 'Suomalainen Monitoimi-Mies'
Täältä Suomesta saa sellaista hakea - löytyneekö yhtään...?
Ite saan kuori-potutkin pilalle.

Nuista kuvista sanoisin niiden olevan taattua Made in Ari...!
Tuo *Ruisleipä-Kuva* saa veden kielelle.
Hyvää Kevättä...!

Yaelian kirjoitti...

Onpa hyvän näköinen leipä ja aika nopeatekoinenkin.teen välillä ruisleipää ja mulla menee siihen yleensä koko viikko,joten taidan joskus kokeilla tätä sunkin ohjetta;)

Tiitsa kirjoitti...

Miks' nauraisin, hattua nostaisin jos olisi. JESSS!!
Kokeilen muuten tuota reseptiäsi lähiaikoina,kerron sitten onnistuinko;)

Johanna kirjoitti...

Kuule, tätä pitää jo kokeilla. Mun yritykset ovat aina kaatuneet viimeistään taikinajuureen. Tämä vaikuttaa erinomaiselta ratkaisulta. Jo senkin vuoksi, että meidän ruisjauhot ovat karkeita. En ole sellaisia hienojakoisia löytänyt muualta kuin netistä. Kiitos ohjeestasi!

Elegia kirjoitti...

Täytyykin antaa tämä ohje miehelleni. Hän näet on meillä se, joka osaa toimia keittiössä :D Eli en naura sinulle!

Suomessa meillä oli leipäkone ja mies teki aivan taivaallista ruisleipää sillä!

Manteli kirjoitti...

Voi, kun minunkin mieheni joskus leipoisi. Näyttää maistuvalta, tätä voisikin joskus kokeilla, nyt vaan on karppaus meneillään koko perheellä.
Huikaisevan korkea vuori, kaunis ilma näyttää siellä olevan, onko jo kevään tuntua?

Muuten, blogissani on sinulle pieni haaste, käypä kurkkaamassa:))

Satu kirjoitti...

Sain tänään juuri leipälähetyksen Suomesta, mutta varastojen ehdyttyä täytyypä itsekin ryhtyä kokkailemaan! Hyvältä näyttää, täydet pisteet sinne :)

Pitsit sekaisin kirjoitti...

Uskopa huviksesi, tähän reseptiin tartun minäkin. Mikään ei ole parempaa kuin itse leivottu, tuore leipä, ruisleipä eritoten. Pahus, kun on vaikea kirjoittaa, kun musta kissapoika puskee samanaikaisesti naamaani.

Kuvat olivat taas mielikuvitusta kutittelevia...:)

Heli kirjoitti...

Tuota reseptiä pitää kokeilla. Mutta kerropa millaista piimää käytät?

Laventeli kirjoitti...

Olen joskus "satavuotta" sitten tehnyt ruisleipää - tuli niin kovaa että sillä olisi särkenyt talonkin, joten siihen se jäi. Sinun leipäohjeesi on niin mielenkiintoinen että pakko tehä ja taijanpa tehä tuota vaaleatakin samalla rytinällä.
Henkeäsalpaavia kuvia luonnosta sieltä päin.

Ari kirjoitti...

Piimä jota käytän on Tine Kultur
rasvaa 3,8% lisätiedot täältä
http://www.tine.no/6041.cms

Ola kirjoitti...

amazing landscape, as always, on your pictures!

KooTee kirjoitti...

Kyllä se näyttää käyvän tuo leivänkin leipominen.

Kalamuija ja lappilifestyle kirjoitti...

Oho.. sa olet todella flink:)
Ma olen tehnyt kunnon leivan puutteessa nakkileipaa... mutta tota ruisleipaa pitaa kokeilla.

Lasse kirjoitti...

Kyllä ruisleipää pitää suomalaisen saada vaikka missä asuisi. :)

Avletto kirjoitti...

Kiitos ohjeesta Ari. Pitää heti laittaa nuorempi siimansyötittäjä kaarti leipomaan. Annan tämän ohjeen niille ja sitten menen maistiaisille. Ne kun ovat innokkaampia ja parempia leipureita kuin allekirjoittanut :)

Ari kirjoitti...

Huomio! Tehkää vain yksi iso leipä on parempi ja mehevämpi kuin 2 pientä.(kokeilin)

José Luis kirjoitti...

Ari, in addition to good photographer also you cook? ;) I'll have to try that rye bread...

ana kirjoitti...

hola ari,que buena vista tiene ese pan!!

me gusta la foto...

Laventeli kirjoitti...

Kokeilin leipäohjettasi ja leipomuslistallemme jää. Tein kaksi leipästä ja hyvin onnistui, senkun paranee vanhetessaan. Kiitos!

Ari kirjoitti...

Hienoa että uskalsit testata, olen testannut lisää. Kuivahiiva on paras ja sitä voi käyttää jopa kaksi pussia, 1 1/2 tuntuisi olevan paras vaihtoehto ja todella leipä on parhaimmillaan vasta kolmantena päivänä jos malttaa odottaa.